Kde začít?


Zajímáte se o marxismus? Tak to jste na správném místě!

Doporučuji začít s knihami, které jsou v sekci „Teorie“ v podkategoriích „Co je to marxismus?“ a následně „Základy marxismu“.

Pokud čtete raději v tištěné knižní podobě, tak neváhejte navštívit sekci „Knihy“. Najdete zde knihy, které byly sestaveny tak, aby čtenářstvu v několika svazcích poskytly základní texty marxistické teorie.

Základy marxismu sv. I a sv. II

Umíte-li anglicky, doporučuji četbu podpořit poslechem podcastu Red Menace, ve kterém vám užasní Breht s Alyson s teorií pomohou. Velkou část knih, které v podcastu probírají můžete najít zde na webu nebo v české sekci Marxistického Internetového Archivu. Doporučuji začít od prvního dílu.

Chováte-li k socialismu určitou nechuť, tak možná nejprve uvítáte trochu proletářské historie. Epizoda podcastu Revolutionary Left radio Defending Socialism: Debunking Anti-Communist Myths (w/ Radical Reflections) se věnuje vyvrácení obecných mýtů a lží, které mají lidí většinou s komunismem spojené. Jako úvodní knihu k proletářské historii doporučuji Blackshirts and Reds: Rational Fascism and the Overthrow of Communism od Michaela Parentiho. Další literatura k historii je k nalezení zde.

Mnoho odpovědí na své otázky najdete na YouTube kanálech, podcastech a stránkách uvedených v sekci „Odkazy“.

Pokud máte jakýkoliv dotaz o čemkoliv, tak mi prosím napište na comrade.dodo@protonmail.com, velice rád vám odepíšu.